top of page

Will you be my Bridesmaid?

Op het internet zijn tal van leuke ideetjes te vinden om je vriendinnen te verrassen met de vraag of ze je bruidsmeisje willen worden. Vaak wordt dit gedaan in de vorm van potten of dozen gevuld met handige informatie, mooie kleurkaarten en leuke extra's als kadootje. Voor naaisters heb ik echter niet echt iets kunnen vinden, terwijl er zoveel leuks mogelijk is! Daarom heb ik zelf stoffen boekjes bedacht voor mijn meiden.

Schrijf eerst je pagina's met informatie die handig is voor je bruidsmeisjes om te weten, afhankelijk van hoever je ze wilt betrekken bij de organisatie. De tijd en plaats, het thema en de kleuren zijn hierbij van belang vanwege de dresscode voor je meiden. Het is ook handig om ze van tevoren een idee te geven van wat je verwacht van hun bijdrage aan de feestelijkheden en op de grote dag.

Kies een mooi lettertype, maak een functionele lay-out voor een aantal pagina's en print meteen wat sfeerbeelden uit om toe te voegen.

Om te beginnen heb ik stevig papier of dun karton gezocht om de maat te bepalen van het achterste blad; het enige blad dat ik verstevigd heb. Ik heb er net zoveel op maat geknipt als ik aan boekjes nodig had. Hiermee heb ik de maat uitgetekend op redelijk stevige bijkleurende stoffen, zodat de pagina's hun vorm behouden in boekvorm. Zorg voor 1-2 cm naad rondom en knip ze uit. Zorg dat je uitkomt met het aantal bladzijdes dat je tot je beschikking hebt, zodat geen enkele bladzijde volledig leeg blijft.

Zoek in je stofjes-stapel naar leuke transparante stoffen voor extra decoratie, kantrandjes en andere leuke fournituren om de boel op te fleuren. Helemaal geweldig is om een stofstrookje toe te voegen in de kleur waarin je wilt dat ze gekleed gaan. Deel je pagina's mooi in en als je een goed beeld hebt van het eindresultaat, stik je alles op de stoffen pagina's met kleurig garen en decoratieve stiksels.

Zodra je tevreden bent met je bladzijdes, speld je de goede kanten op elkaar en stik je de bovenkant en de zijkant die niet in de binding komt. Knip de bovenste hoek af en keer de goede kant naar buiten zodat de hoek mooi glad ligt. Vouw daarna de onderste naad naar binnen en stik hem door zodat de pagina alleen nog open is aan de kant die in de binding verdwijnt. (Als je alle 3 zijdes in één keer dichtstikt en dan pas keert, vouwt en scheurt het papier dat je er net op hebt gestikt. Doe dit dus alleen als je geen papier in je boekje verwerkt.)

Alleen bij de laatste pagina schuif je de kartonnen versteviging in de pagina voordat je de onderste rand dichtvouwt en doorstikt. Als je machine dit aankan, kun je zelfs door het karton heen stikken zodat dit keurig op z'n plaats blijft.

Ik heb op het achterste blad een zakje opgestikt met langs de bovenrand een gestikt tunneltje met elastiek. De versteviging zorgt ervoor dat alleen de stof van het zakje bij elkaar getrokken wordt en niet de stof van de pagina zelf. Het gewicht van het kadootje dat ik in dit zakje doe heeft dan ook geen effect op de vorm van de rest van het boekje. Je kunt hier ook een ander soort zakje op stikken, met knoopjes, lint of klitteband ofzo, afhankelijk van je voorkeur, creativiteit en kadootje.

Strijk alles en leg de pagina's en decoratiestofjes op elkaar zoals je ze in boekvorm wilt hebben. Graaf stukjes baisband op uit de restjesmand en speld deze vanaf de achterkant door het hele boekje heen. Check nog even of alle pagina's zo zitten als je wilt voordat je het werkelijk erop stikt. Na het stikken knip je alle gerafelde naden weg zodat je het baisband makkelijk om kunt vouwen naar de voorkant. Vouw hierbij de boven- en onderkant netjes onder het baisband en speld vast. Nog even doorstikken en je boekje is klaar!

Featured Posts
Recent Posts
Search By Tags
Er zijn nog geen tags.
Follow Us
  • Facebook Clean
  • YouTube Clean
  • Blogger Clean
  • Pinterest Clean
bottom of page